Slik fikk Lisbeth og Truls nytt liv i eneboligen sin på Bildøy.

INSPIRASJON TIL OPPUSSING AV KJØKKEN: Etter at Lisbeth Netland (54) og Truls Netland (54) bygget hytte i 2015, hadde de og barna nesten ikke lyst til å være hjemme i huset på Bildøy i Fjell kommune. – Vi måtte bare gjøre noe, humrer Lisbeth.

DSC 0882DET NYE KJØKKENET: Trenger ikke skrive så mye her 😍

Det var nemlig så mye hyggeligere å tilbringe tid i den splitter nye hytten, fremfor huset som ble bygget i 1990. Med boliglån fra Husbanken fikk de den gang ikke anledning til å koste på huset noe særlig, fordi kriteriene til husbanklånet ikke tillot det. Dermed gikk det 28 år med over gjennomsnittet mye furufarger før familien bestemte seg for å ta grep.

– Det bygges mye leiligheter i området her, så vi vurderte faktisk å selge huset og heller flytte inn i en, forklarer Lisbeth. Men samtidig var vi ikke helt klar for å gi slipp på friheten en enebolig gir. Når vi i tillegg trives så godt her på Bildøy og markedet for eldre hus er forholdsvis labert måtte vi finne på noe annet, sier hun.

Møtte hjelpen på Liatårnet
Dermed var oppussing løsningen på dilemmaet, men det var fortsatt et problem.
Hverken Truls eller Lisbeth følte seg særlig motivert til å starte på arbeidet.
– Vi er nok ikke de mest handy folkene, sier Truls og bryter ut i en herlig latter.
– Vi kan godt starte på et prosjekt her hjemme, men vi får det ofte ikke ferdig. Vi foretrekker å bruke tiden vår på andre ting og heller få hjelp fra fagfolk, da blir det gjort skikkelig også, forteller han.

Etter at huset ble oppført i 1990 har familien gjort noen moderniseringer, blant annet på badene. Men stue, kjøkken, gang og entré, i tillegg til noen av soverommene var fra det glade 90-tall og hadde behov for fornying.
Totalt i huset var det rundt 90m2 som skulle pusses opp.

Begynnelsen på løsningen kom en dag da paret var på tur til Liatårnet og traff en bekjent som jobber i byggebransjen. De spurte om han kunne hjelpe, men firmaet hans gjorde dessverre ikke slike oppussingsjobber. Når han likevel hørte hva de hadde behov for hadde han følgende tips:
– Ta kontakt med Byggmester Vallestad. De kjenner jeg som flinke fagfolk som tar på seg slike jobber, mente han.

Og som sagt, så gjort.

Oppussingsjobben kom overraskende fort i gang
– Vi ringte Terje, som var positiv fra første stund, forteller Lisbeth.

Han kom kjapt på en befaring hos oss, hørte nøye etter på hva vi faktisk ønsket og hadde flere gode innspill og ideer vi selv ikke hadde tenkt på.

I lokalene deres på Fjell hjalp Kenneth oss med å tegne om planløsningen til en åpen stue/kjøkken-løsning. Og kjøkkenkonsulenten deres, Rigmor, tegnet og hjalp oss å visualisere og se for oss kjøkkenet.

Terje ordnet og koordinerte de andre fagene vi hadde behov for, som f.eks. elektriker, flislegger, maler og rørlegger, og vi forholdt oss kun til han. Det var veldig behagelig og vi slapp stresset med telefoner, møter og kjøring hit og dit, forklarer Lisbeth.

– Når så planleggingen var ferdig gikk hele oppussingen nesten av seg selv. Det gikk også overraskende kjapt fra avtalen ble signert til prosjektet startet. Og det passet jo oss perfekt for vi ivret etter å komme i gang, sier hun med et smil.

Lys, lys og mer lys
Siden barna går på skole og stort sett bare er hjemme i helgene kunne Lisbeth og Truls bo hos øvrig familie når arbeidet pågikk.

Fra arbeidet startet den 1. september 2018 og paret flyttet tilbake igjen nøyaktig to måneder senere ble følgende gjort i boligen:
Splitter nytt og moderne kjøkken, ny trapp mellom etasjene, ny peis, nye vinduer mot vest, nye innerdører, spotter i tak, nytt elektrisk anlegg i hele huset, nytt ventilasjonsanlegg, nye malte overflater på samtlige rom, nytt rekkverk på terrassen ute, ny gjennomgående en-stavsparkett på gulvene, nye varmekabler og fliser i gangen nede, ny ytterdør og skiferheller utenfor inngangspartiet.

DSC 0671
ÅPENT: Entréen var tidligere todelt med en vegg som skilte entréen fra gangen innenfor. Dette var lite hensiktsmessig og tok bare opp unødig plass.

DSC 0873-2ÅPENT: Trapperommet var tidligere mørkt og trist. Med glassrekkverket i toppen kommer det naturlig mer lys ned. Legg også merke til kontrastveggen og den flotte platen under vinduet – perfekt til vaser, blomster og andre pyntegjenstander.


– Vi fikk utrolig mange gode tips til løsninger fra Terje og de andre involverte i firmaet. Spesielt tiltakene for å åpne opp og å slippe inn mer lys har gjort oss mer bevisst på hvor viktig nettopp dette er for romfølelsen i et hus, forklarer Truls.
– For eksempel gjør vinduene i ytterdøren, selv om de ikke er så veldig store, at entréen oppleves større. Glassrekkverket øverst i trappen gjør det ellers så mørke trapperommet lysere og åpnere.

– Og glassrekkverket på terrassen gjør kanskje at vi får littegrann mer innsyn fra naboer, noe vi ikke bryr oss særlig mye om, fordi vi får så mye bedre utsikt og det gjør stuen og kjøkkenet lysere og triveligere, sier han.

DSC 0909UTENDØRS: Rekkverket rundt terrassen er også byttet. Rekkverket er av vedlikeholdsfritt komposittmateriale, med glass mot vest.

Drømmekjøkken med stor D

Kjøkkenet er nå virkelig blitt husets hjerte og juvel. Det er modellen Ekerø fra den svenske kvalitetsprodusenten Marbodal, som Byggmester Vallestad forhandler. Det har svartbeisede massive eikefronter med mykt fasede kanter og flere funksjonelle detaljer og løsninger.

På kjøkkenet har det vært spesielt kjekt å ha to oppdaterte og engasjerte barn i Victoria (22) og Amalie (19) som sparringspartnere. I tillegg til byggmesteren har de to bidratt med mange gode ideer og vært god støtte i de mange valgene som må taes.

– Det er mye vi kan nevne av ulike løsninger vi er fornøyd med, men vi er virkelig strålende fornøyd med at vi fikk bygget inn et eget kjølehjørne på kjøkkenet, forteller Lisbeth, og ikke bare tok et vanlig kjøleskap.

Med denne løsningen er det både kjøleskap og kjølerom i ett, slik at vi ikke trenger matbod eller kjølerom på et eget sted. Det er så enormt god plass inni der at det er uproblematisk å sette inn en hel kasse med brus eller flere kaker dersom vi for eksempel skal ha besøk, forteller Lisbeth entusiastisk.

DSC 0809LYST: Nå som veggen mellom kjøkkenet og stuen er borte gir de store stuevinduene rikelig med naturlig lysinnslipp i hele oppholdsrommet.

DSC 0794-4PRAKTISK: Kjøkkenet har rikelig med skuffeplass i gode, solide skuffer. Legg også merke til samlingen av komfyrene, mikrobølgeovn og kaffemaskin langs veggen. I skapet til venstre finner du integrert frys. Skapet til venstre er et høyskap for tørrvarer. Og hjørneskapet er det digre kjølehjørnet.

DSC 0906
STILLEGÅENDE: Viften over platetoppen er av merket Røroshetta. Selv om den henger høyt suger den godt nærmest uten å bråke fordi motoren er bygget inn i kassen.

DSC 0827FAVORITTSITTEPLASS: I karnappen har Lisbeth og Truls fått laget en flott benk. Under benken er det god lagrinsplass i skuffer av samme type som på kjøkkenet.

DSC 0902
PRAKTISK: På kjøkkenøyen er det en lukkbar stikkontakt. Perfekt dersom du for eksempel skal riste brød til søndagsfrokosten eller må lade mobilen.

DSC 0892
DETALJ: Benkeplaten er i hvit marmorert komposittstein. Og ved vasken på kjøkkenet har de to vinduene fått foringer i samme farge, nydelig!

Benkeplaten er i hvit marmorert komposittstein. Og ved vasken på kjøkkenet har de to vinduene fått foringer i samme farge, som virkelig løfter det hele til nye høyder.

– Den detaljen er kjempe fin, og noe vi må gi all ære til Terje for, skyter Truls raskt inn.

Av andre detaljer på kjøkkenet har paret fått høyskap med god plass til forskjellig tørrmat, flere store, gode skuffer til lagring, som det er enkelt å ta ting inn og ut av, to ovner, en med dampfunksjon og en vanlig stekeovn, i tillegg til mikro, integrert kaffemaskin og et integrert vinskap litt diskré plassert under kjøkkenøyen.

På 90-tallet var karnapper virkelig det store å ha i boligene.

– Vi er ikke så god på boligtrender, sier Lisbeth, og har heldigvis bare en karnapp. Der har vi fått en ny yndlingsitteplass, en benk med skuffer i samme stil som skuffene på kjøkkenet. Dermed får vi en fin rød tråd og en helhetlig overgang fra kjøkkenet inn i stuen som er ganske kul. Med den nye kjøkkenøyen forteller Truls at kjøkkenet nå er blitt langt mer sosialt enn tidligere og det naturlige samlingspunktet i boligen.
– Ja, kjøkkenet tror jeg er blitt favorittrommet for alle i familien nå altså. Det er så utrolig funksjonelt og moderne. Og så er det sikkert plass til at 6 personer kan lage mat og stå å prate her samtidig, forteller han.

DSC 0863


DSC 0801
KOSELIG: Lisbeth liker å lage det fint til. Sofakroken her er intet unntakk. Legg merke til den gamle kofferten til høyre, en vakker detalj!

Tips og råd til andre som skal pusse opp

Etter den omfattende oppussingen sitter paret igjen med verdifull erfaring og gode råd til andre som ønsker å pusse opp, men som kanskje sliter litt med å komme i gang, slik de gjorde.

– Det er vel nesten en klisje, men det er så klart lurt å tenke deg nøye om på forhånd hvilke behov du har, hva du ønsker å få gjort og hva som er viktig for deg når du skal pusse opp, sier Truls. Det er også greit å ha noen tanker om hva som er fint å få gjort, og hva som faktisk er helt nødvendig å få gjort. Da kan du lettere prioritere dersom det kniper på budsjettet.

– Men det absolutt beste rådet mitt er at du ikke må nøle med å kontakte en skikkelig byggmester for å få tips, innspill og hjelp, sier han.

Ikke alle firma tar på seg slike jobber, men det er verdt å høre med flere hva de anbefaler. Ofte har de årevis med erfaring og vet hva som er lurt og ikke.

Mange som skal pusse opp vegrer seg for å ta kontakt med ulike byggefirma fordi det er vanskelig å vite hvem du kan stole på. Og så er de redde for å bli “forfulgt” av innpåslitne selgere som ringer i tide og utide og ikke vil lytte.

– Om vedkommende du snakker med er for påtrengende og bare vil selge, så ikke bruk mer tid på de, bedyrer Lisbeth. Men treffer du til gjengjeld på skikkelige folk, blir du sett, hørt og får veldig mye god informasjon. Det er hvertfall vår erfaring, forteller hun og legger til.

– Selv kan vi på det sterkeste anbefale Byggmester Vallestad. Det har vært en ryddig og god opplevelse fra start til slutt. De var fleksible, tålmodig og vi opplevde å bli tatt på alvor.

Et par ting vi spesielt satt pris på, sier Truls, var å få forslag til gode og ikke minst realistiske løsninger, at vi ble gjort oppmerksom på eventuelle ekstra kostnader og endringer underveis og at de ikke prøvde å selge oss unødige eller kostbare ting vi ikke ønsket eller hadde behov for. Det tror jeg er nyttig å ha med seg og er et kjennetegn som følger seriøse fagfolk.

– Vi hadde garantert ikke fått samme flyt, trygghet og gode løsninger på egenhånd, sier han overbevisende. Og vi er veldig glad vi gjorde slik vi gjorde for vi har virkelig på mange måter fått et helt nytt hjem.

Nå gleder vi oss til våren og godt malevær slik at vi kan fornye huset utvendig også og få en fin helhet, konkluderer Lisbeth tilslutt. For nå kan vi bo på Bildøy i mange år til.

Da er det bare for oss i Byggmester R. Vallestad AS å si tusen takk for tillitten, Lisbeth og Truls – og gratulerer med et fantastisk fint kjøkken og nyoppusset bolig forøvrig😍

Se flere bilder fra huset og bli inspirert:

DSC 0820LYST: Hovedsoverommet til Lisbeth og Truls har også fått en overhaling. Her ble det lagt tilsvarende enstavs eikeparkett som ellers i boligen og alle overflater tatt. Alle vinduene i vest er også byttet til vedlikeholdsfrie aluminiums vinduer.

DSC 0678

NYTT: Alt det elektriske anlegget er byttet . I tillegg er røykvarsler anlegget nytt, med seriekobling i hele boligen, samt utleieleiligheten.