Bygge hus i 2023?

2022 har vært et utfordrende år for den jevne nordmann. Mye har påvirket priser og prosesser i boligbransjen og i samfunnet generelt. Nå ser vi frem til et nytt år, og å bygge hus for enda flere. Har du allerede startet planleggingen av ny bolig i 2023, eller er du i ferd med å ta det første steget? La 2023 bli året hvor du realiserer boligdrømmen!

Bilde av eneboligen Haugesund fra Blink Hus

Start planleggingen av ny bolig nå

Hvorfor? Boligkonsulent Alexander Waksvik i Blink Hus Sigdal forteller at det i mange tilfeller tar like lang tid å planlegge bygging som å faktisk bygge huset. Det er mange veier mot mål, men Alexander har noen klare tips til deg som vurderer å bygge hus i 2023:

Avdekk behov

– Mye handler om prioriteringer. Avklar derfor budsjett tidlig, og hva som er viktig for deg med den nye boligen din. Ofte vil du måtte gjøre noen stramme prioriteringer på hva du ønsker, og hva du har råd til. Mange har lite fokus på hvor mange kvadratmeter boligen egentlig trenger. En eldre bolig kan ofte bli sammenlignet i areal med en ny bolig på tilsvarende størrelse. Dagens hus er ofte vesentlig bedre utnyttet og oppleves derfor som større. Ved å redusere boligens arealer kan du kanskje lettere imøtekomme budsjett og kvalitet.

Illustrasjon av eneboligen Brekke fra Blink Hus

Eneboligen Brekke. Huset er en del av vår serie BoSmart-hus: et konsept med moderne, kostnadseffektive og kompakte boliger – spesielt godt egnet for unge mennesker i etableringsfasen, eller andre på jakt etter kostnadseffektive boliger.

Kartlegg mulighetene som finnes på tomten

– Tomten kan innebære mange usikkerhetsmomenter. Kartlegg tidlig med kommunen eller boligselger hva som skal til for at tomten er byggeklar. På denne måten får du et realistisk bilde på hvilke kostnader som løper for å få realisert boligdrømmen. Et hus som bygges på flat tomt er enklere og billigere enn å bygge på en skrå tomt.

Velg riktig boligforhandler

– Tenk godt gjennom hvem du ønsker skal bygge huset. Det er her investeringen ligger og derfor bør boligforhandleren du velger, være den som du retter fokus mot. Dette bør gjøres så tidlig som mulig for å avklare de økonomiske rammene for prosjektet.

Les også: Slik kan du bygge hus til en lavere pris

Lønner det seg å bygge hus nå?

Det er selvsagt din egen økonomiske situasjon som avgjør om du har råd til å bygge ny bolig. Etter du har fått en totaloversikt over egen økonomi i banken, kan det være lurt å ta kontakt for et uforpliktende møte med en Blink Hus-forhandler:

–Det er viktig at vi som boligleverandør lytter til kunden og deres ønsker. Vår jobb er å guide kunden gjennom denne prosessen frem til en god avtale for begge parter. Om det lønner seg å bygge hus på generell basis, er svaret ja. Det vil jo aldri bli billigere å bygge nytt, forteller Jan Erik Møien, selger i Blink Hus Sigdal.

Kollega og boligkonsulent Alexander legger til:

– Fortsatt er det slik at byggekostnad er lavere enn antatt markedsverdi i de aller fleste sentrale områder. Dette gjør at selve regnestykke kan forsvares på kort sikt. Samtidig vil en ny bolig ha et vesentlig bedre energinivå og kan utformes med vedlikeholdsvennlige løsninger som ofte bidrar til lavere månedlige kostnader enn et eldre hus.

Les også: Fem fordeler med ferdighus

Illustrasjon av eneboligen Bamble
Eneboligen Bamble er også en del av vår BoSmart-serie. Boligen har blant annet tre soverom, praktisk bod og åpen stue-/kjøkkenløsning.

Gjengen i Blink Hus Sigdal og resten av våre forhandlere ser frem til å realisere enda flere boligdrømmer i året som kommer. Sammen ønsker våre eksperter å hjelpe deg gjennom prosessen, og skape et hjem tilpasset deg og din økonomi. God jul og godt nyttår!

Skrevet av Silje Birkhol, Bennett Reklamebyrå