Et kjøkken for mennesker!

Kjøkkenet er blitt den viktigste møteplassen i hjemmet vårt. Så når du planlegger ditt nye kjøkken: Hvordan kan du gi det varme, sjel og personlighet?

Kjøkken er mye mer enn matKjøkkenet er mye mer enn mat. Tegneplass, for eksempel!

Trenden i dag er personlig.
Folk velger ikke standardløsninger på samme måte som tidligere. De vil ha mer skreddersydde kjøkkenløsninger som passer til deres stil og personlighet, sier Nils Brun, markedssjef i Nobia Norway AS, som eier merkevarene Sigdal og Norema.

– Kjøkkenet er blitt hjemmets viktigste oppholdssted, og det har mange flere funksjoner enn selve matlagingen. Lekselesing, kontorarbeid, koseplass, leseplass
– når man planlegger kjøkkenet, er det viktig å tenke på hva menneskene i huset ønsker å bruke det til.

Marbodal Size ZeroHvem har sagt at du ikke kan ha en hyggelig sofakrok på kjøkkenet? Kjøkken fra Marbodal.

ÅPENT
– Er det fortsatt åpen stue/kjøkken som gjelder, eller har folk begynt å lukke kjøkkenet igjen? – Det skal være åpent, veldig få vil ha kjøkken i et eget rom. Jeg tror denne trenden er kommet for å bli, matlaging og sosialt samvær hører sammen for folk i dag.
– Hva med de hvite og stramme kjøkkenløsningene – er de på vei ut?
– Nei, mange velger fortsatt ganske tradisjonelt og «trygt», vi har fortsatt det største volumsalget på glatte og hvite fronter. Men vi ser samtidig en tendens til at folk våger litt mer når det gjelder materialvalg og farger. Vi selger mer av trestrukturer og malte fronter – da gjerne i grått eller beige. Nils Brun understreker at kjøkkenet er en stor investering som skal vare i mange år. Du skal like kjøkkenet ditt lenge, og da er det ikke nødvendigvis så lurt å velge en trendy knallfarge på frontene – hvis du ikke er sikker på at du kommer til å like den fargen om 5-10 år.
– Med en forholdsvis nøytral kjøkkeninnredning kan du gjøre mye med farger og strukturer på de andre flatene; vegger, benkeplater, gulv, sier Nils Brun.

Sigdal Kjøkken, Faz BjørkMinimalistisk og lekkert med Sigdal Faz. Legg merke til hvordan de tre designlampene skaper prikken over i-en!

KJØKKENØY POPULÆRT
– Hva er dine viktigste råd til folk som skal velge nytt kjøkken?
– Tenk kjøkkenet som en del av helheten i huset. Hvordan vil du bruke lys og farger? Se hvordan kjøkkenet passer inn i det. Og hvordan vil du åpne kjøkkenet mot allrom og stue? Vi ser at kjøkkenøy er blitt mer og mer populært, den er super som samlingssted og en enkel spiseplass.
– Tenk godt gjennom alle funksjonene kjøkkenet skal ha i tillegg til matlaging: Vil du ha plass til middager med mange mennesker? Hvordan ønsker du at familiemedlemmene skal bruke kjøkkenet?
Gode sitteplasser og godt lys er viktig – og selvfølgelig: Kjøkkenet må være praktisk når man lager mat. Du må kunne snu deg og ha alt innen rekkevidde, sier Nils Brun.

Sigdal-Kjøkken,-Amfi-Eik-KritthvitAmfi Eik i kritthvitt fra Sigdal.

Norema Areal gråVarmt og røft med Norema Areal.

SJARM OG SJEL
Med enkle grep kan du skape masse sjarme og sjel på kjøkkenet – uansett kjøkkeninnredning. Mønstrede fliser over kjøkkenbenken, for eksempel. Et vintageskap i kontrast til alt det nye? Du kan ha åpne skap som viser fram fine kopper og kjøkkenting. Du kan skape personlighet med flotte lamper. Hva med en tavle hvor dere skriver huskelister? Koseplass med fine stoffer og pledd? Urter, blomster og fine kjøkkenredskaper eller «stilleben» på kjøkkenbenken? Gamle kjøkkenting fra loppemarked som du henger opp på veggen? Her er det bare din kreativitet som setter grensene. Det er lett å leke seg med ting som kan byttes ut, og det er din personlige smak og stil som gjelder!

Norema Radius EikNorema Radius Eik er perfekt sammen med svart og grått.

Sigdal Kjøkken, Line hvitLine fra Sigdal i hvitt. Klassisk, tidløst og lekkert.

Norema Kvadrat mørk almNorema Kvadrat mørk alm.


SMARTE KJØKKENTIPS:

1. Hver ting på sin plass
Innsiden teller på kjøkkenet. Velg en innredning som passer til behovene dine, slik at du får orden og struktur i skuffer og skap. Sorter etter redskap, bestikk og råvarer – og etter hva du trenger ofte og mer sporadisk.

2. Finn arbeidsflyten
Hvordan er ting plassert i forhold til hverandre på kjøkkenet? Hvor står du og lager mat, og hvordan får du det du trenger i nærheten? Har du god nok arbeidsplass på kjøkkenbenken? Er oppvaskmaskinen i nærheten av vasken? Hvor er det lurest å ha dype skuffer, og hvor skal du ha krydderet og skjæreknivene? Tenk gjennom alle praktiske detaljer!

3. Gode møteplasser
Ønsker du at kjøkkenet skal være et naturlig sam-lingssted for familie og venner? Da handler det om å skape møtepunkter og naturlige arealer for samvær og matlaging: Kjøkkenøyer, barløsninger, kjøpmannsdisker, spisebord. Se for deg og planlegg framtiden på kjøkkenet med mennesker du er glad i

4. Koseplasser og gjøreplasser

Maten har hovedrollen på kjøkkenet, men hva annet ønsker du/dere å bruke kjøkkenet til? Hva med en kosesofa hvor du kan ta middagsluren? Hva med en kontorbenk hvor ungene kan gjøre lekser uten at alt må ryddes bort før middagen? Et kjøkken kan ha mange bruksområder, du bestemmer hvilke!

Sigdal Kjøkken, Line Inframe beigeSigdal Line.

Sigdal Kjøkken