Fordeler ved å velge hus med utleiedel

Det unike med å bygge et nytt hus er at du får mulighet til å tilpasse boligen så den blir perfekt for deg, ditt budsjett og din livssituasjon. I planleggingsfasen hjelper vi deg alltid med å tenke gjennom boligens livsløp. Stadig flere av våre kunder velger nå å bygge hus med utleiedel – både på grunn av kort- og langsiktig økonomisk vinning, i tillegg til at det gir små og store familier mer fleksibilitet. På toppen av det hele får du jo også en splitter ny bolig!
Bilde av eneboligen Heimdal fra Blink Hus
Eneboligen Heimdal er designet med separat leilighet. Leiligheten ligger i ene halvdel av første etasje og har et areal på 65 m2. Leieboeren får egen inngang, åpen planløsning og adkomst til egen uteplass.

Utleiedel gjør det enklere å komme seg inn på boligmarkedet

Det er ikke noen hemmelighet at det kan være utfordrende å komme seg inn på boligmarkedet – spesielt hvis du er i etableringsfasen, eller kun har én inntekt. Når man kjøper hus, er man kanskje enslig, to sammen eller bare en liten familie. På dette tidspunktet har man kanskje ikke behov for all plassen i huset selv. Da kan en enebolig med utleiedel være et godt alternativ. Dessuten er det større sjanse for at banken vil gi et litt høyere lån på en bolig med utleiedel. Leieinntektene du får hver måned vil være gunstig ved nedbetaling av renter og avdrag.

Bilde av hagesiden på boligen Heimdal

Skatte av leieinntekter?

Hovedregelen er at den inntekten du får ved å leie ut er skattepliktig. Du skal likevel bare betale skatt av netto leieinntekt: det du sitter igjen med etter at alle kostnadene er trukket fra. Disse kostnadene kan være forsikring, strøm og oppussing. På den andre siden er skatteinntekter på leilighet i bolig du selv bor i, skattefritt – så lenge du bruker minst halvparten av boligen selv. Boligen Heimdal er et godt eksempel på hvor dette er mulig.

Illustrasjon av kjøkkenet på boligen Heimdal fra Blink Hus
I andre etasje av eneboligen Heimdal finner du soverom og bad på ene siden og en åpen stue- og kjøkkenløsning på andre siden. De to delene er adskilt av en gang, slik at soveromsdelen blir en egen «stille sone».

Flere av våre husmodeller er tegnet inn med utleiedel og en rekke kan tilpasses med det også. Ta kontakt med din nærmeste forhandler for å se på mulige løsninger!

Oppnå en romsligere hverdagsøkonomi med utleiedel

Nedbetaling av boliglån er hos de aller fleste den utgiften i måneden som spiser mest av budsjettet. Finner man en fin balanse mellom inntekter og utgifter på utleiedelen, så vil du oppleve en større grad av frihet til å finansiere andre drømmer. Kanskje ønsker du å investere mer i huset ditt, bygge hytte, eller prioritere andre prosjekter På toppen av det hele kan du også indirekte få nedbetalt boliglånet raskere.

Les også: Bankrådgiverens beste tips til deg som vil bygge hus

Å flytte inn i en bolig med godkjent utleiedel vil også gjøre huset mer attraktivt, og dermed bidra til at huset stiger i verdi med årene. Det vil komme deg til gode dersom du velger å selge en gang i fremtiden.

Fleksibilitet gjennom livets faser

Ønsker du ikke lenger å leie ut etter noen år, kan du når som helst velge å ta i bruk utleiedelen selv. Kanskje vil du bruke det ekstra arealet til dine egne behov, eller gjøre om huset til en generasjonsbolig for familien. Som tenåring drømte du kanskje selv om å ha en del av huset for deg selv, hvor du kunne invitere venner på besøk. En bolig med utleie kan altså være en fin overgang til voksenlivet for barna i huset, eller dersom bestemor trenger mer nærhet til resten av familien.

Mange ønsker å bo i huset for alltid, men har ikke behov for like stort areal hele tiden. I mange tilfeller tar de voksne barna over huset, og så flytter man selv ned i utleiedelen. Skal man bygge hus i ung alder, kan det være lurt å tenke over om man kan bli gammel i huset som bygges.

Fordelene med utleiedel - kort oppsummert:

  • Kan føre til høyere lån i banken – noe som gjør det lettere å komme seg inn på boligmarkedet
  • Kan bidra til å finansiere boliglånet ditt
  • Gir en tilpasningsdyktig bolig for alle i familien
  • Større økonomisk frihet til å finansiere andre drømmer eller sette inn litt ekstra på sparekontoen

Vil du vite mer om mulighetene dine?

Bygger du med Blink Hus, kan du velge mellom hus i mange forskjellige prisklasser, og alle kan tilpasses. Faller du for et hus uten utleiedel, så kan dette ordnes etter dine behov. Det er også flere valg du kan ta for å gjøre det billigere å bygge hus.

Ta gjerne kontakt med din nærmeste forhandler for en uforpliktende samtale og gode råd. Blink Hus er en solid boligleverandør med lang erfaring. Vi har vært innom det aller meste innenfor boligbygging. Vi gleder oss til å hjelpe deg!

Se alle våre hus