Slik lykkes du med plantene i høst

Planter er både flotte å ha i hjemmet og morsomme å holde på med, men kan også skape litt hodebry. For lite lys? Hvor mye vann? Tåler de kulde? Vi har snakket med Johnny Kvernes, en av Plantasjens egne gartnere og planteguruer. Han deler sine beste tips til hvordan du kan lykkes med inneplantene og uteplantene i høst.
Bilde av inneplante
Foto: Djaheda Richers / Pexels

Skift til mer hardføre høstblomster

Kalenderen viser september måned, og snart er høsten her for fullt. Det betyr at tiden er inne for å skifte ut alt av delikate sommerblomster med litt mer hardføre høstblomster.

- Farger og stil vil jo spille inn ved valg av høstblomster, men er heldigvis ingen fasit, sier gartner Johnny Kvernes. Han legger til at noen av hans høstfavoritter er krysantemum, eller lyngvarianter blandet med eføy eller sølvtråd.

Bilde av blomster
Foto: Genniebee512 / Pexels

Mangler du blomster i vasene dine? Nå er også tiden for å bruke det du eventuelt har av snittblomster i hagen før de blir stygge av fukt og regn, tipser gartneren.

Hvordan lykkes du med inneplantene?

Er du en av mange som har prøvd utallige ganger å få en Monstera eller Strelitzia til å trives i stuen, uten hell? Grønne planter er nydelige, men kan være ganske krevende dekorgjenstander.

Bilde av inneplante
Foto: Harry Cooke / Pexels

Johnny sitt desidert beste tips for å lykkes med inneplantene, blomstrende eller grønne, er å sette seg inn i hva den enkelte planten trenger av stell. Han anbefaler først og fremst å spørre de ansatte hos hagesenteret eller blomsterbutikken om råd og anbefalinger.

«Det er stor forskjell på stell av planter og de vanligste feilene er for mye eller for lite vann. Næring er også viktig i vekstsesongen for maksimal trivsel og vekst. Blomstrende planter trenger næring for å få frem knopper og blomstre lenger.»

- Johnny Kvernes, gartner i Plantasjen

Visste du at planter fungerer som «luftfuktere» og kan bidra til et bedre inneklima?

Skap høststemning på terrassen

Her i Norge kan høsten være nokså røff med kraftig vind, store mengder regn og lave temperaturer. Ønsker du å pryde terrassen eller inngangspartiet med en flott plante som holder seg fin lenge, bør du dermed gå for en mer hardfør plantesort.

«Her er det mye å velge mellom og kun fantasien setter grenser. De vanligste plantene til utendørs bruk er Calluna og Erica, men det finnes så mye mer som skaper et enda større fargespill og fryd for øyet. Det finnes blant annet mange Hebevarianter, Høstkryss, Alunrot, Sedum og varianter av Sølvtråd blandet med Calluna. Eføy herdes for hver dag og tåler noen minusgrader før du eventuelt tar den inn. Det finnes også mange eviggrønne sorter som også kan pyntes mot jul.»

- Johnny Kvernes, gartner i Plantasjen

Bilde av blomster
Foto: Congerdesign / Pexel

Planlegg for neste vår allerede nå

Høsten er den perfekte tiden for å tenke prydbusker og stauder, ifølge Johnny. Disse kan plantes i bedene dine nå, så får de tiden fremover til å vokse seg store og flotte. Gir du blomsterbedet ditt litt kjærlighet nå i høst, kan buskene vokse seg fine allerede til neste vår.

Illustrasjon av enebolig
Dette illustrasjonsbildet av eneboligen Stord viser hvordan du kan skape en grønn oase utenfor.

Rådyr på besøk?

Har du mye rådyr i hagen, kan hagen plutselig bli rådyr. Rådyr elsker det meste av blomsterknopper, og sniker seg ofte bort til bedene og pottene på kvelden og natten. Skal du unngå å bruke mye penger på nye planter hele tiden, kan det være lurt å ta noen forholdsregler her.

Ifølge Naturhistorisk Museum, er det visse planter rådyrene ikke er spesielt glade i. Dette gjelder blant annet busker, stauder og løkplanter.

Johnny har også et annet tips for å få bukt med rådyrene:

- Dynker du oasisbiter i 5-6 spiseskjeer blodmel og to korker salmiakk per liter vann og legger ut strategisk, kan dette være veldig effektivt.

Skrevet av Bennett Reklamebyrå