Slik skaper du harmoniske rom

Hva er viktig å tenke på når du skal planlegge materialer og farger på tak, vegg, gulv og dører i hjemmet ditt? Her får du noen gode tips fra interiørarkitekt og møbeldesigner Adele Kløve.

I en byggeprosess er det mye som skal tas stilling til.
Mange velger derfor overflater i grått og hvitt, fordi dette oppleves som «nøytralt». Sannheten er at disse fargene ofte har en underfarge, som ikke blir synlig før man ser dem sammen, sier Adele Kløve. For å skape en god helhet er det viktig å unngå en rekke enkeltvalg, men å se ting i sammenheng. Skaff derfor materialprøver av alle overflater og se disse samlet, før du velger de enkelte elementene. – En grå flis mot en hvit vegg kan plutselig
framstå som blå fliser mot en lysegul vegg, om disse har henholdsvis kalde og varme undertoner. Ofte er dører, vinduer og listverk fra fabrikk levert i en gulhvit tone. Velger man da helt hvite vegger, vil dører og vinduer kunne se skitne ut. Dette kan man unngå ved å se prøver av alle flatene samtidig. Helst i klart dagslys, uten direkte sol.

Adele Kløve er interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL og driver Plan A Design, arkitektur og interiør.

Adele KløveBoen Valnott AndanteMed gulvet Valnøtt Andante fra BOEN får huset et varmt og røft uttrykk.

– Hva er viktig å ta hensyn til ved valg av gulv?
Gulvet er den flaten som er utsatt for mest slitasje, og det er derfor viktig å velge gulv som tåler den bruken det skal ha. Da holder det seg fint også etter å ha blitt brukt en stund. Gulvet i yttergangen får aller mest juling, så her kan det være fornuftig å velge et materiale som tåler både fukt og sand/grus uten å bli stygt. Generelt kan man si at jo mer ensfarget gulvet er, jo mer synlig vil hvert støvkorn være. Det samme gjelder helt lyse og helt mørke gulv, hvor de mørkeste er de som avslører mest. Dette gjelder både på tregulv og fliser. Mellomtoner og gulv med litt spill sladrer minst, og kan være gode valg i f.eks. yttergang, kjøkken og på bad.

Boen Oak Mystic JungleAutentisk og vakkert med gulvet BOEN Oak Mystic Jungle.

Kahrs Oak Nouveau BronzeEt gyldent og spennende uttrykk med gulvet Oak Nouveau fra Kährs.

GJØR DET PERSONLIG

– Man kan faktisk skape rom med helt forskjellige følelser bare gjennom gulvet man legger, sier industridesigner Emanuel Lidberg i Kährs.

Trenden innenfor gulv er personlig – det betyr at folk vil ha gulv som er like unike som dem selv. Lidberg tror også at fyldigere og mørkere nyanser på tregulv kommer til å bli mer dominerende. De nye fargene som er tilføyd i kolleksjonene Classic Nouveau og Harmony , er perfekte eksempler på det.

– Hvilke trender er dominerende for vegger, både når det gjelder overflater og farger?
– Nå begynner fargene å komme tilbake for fullt i de norske hjem. Dype, lune farger i blått, grønt og jordtoner gir stemningsfulle og hyggelige rom. Tapeter som gir veggene tekstur, er også i tiden.

Boen Oak Graphite Castle– Personlige rom er viktige i dag. Hva gjør et rom personlig?
– Det skal være rom for et levd liv, med hva det innebærer av arvegods og gjenstander med affeksjonsverdi. Her kan man likevel skille mellom det som har faktisk affeksjonsverdi og ting som er med videre av gammel vane. Dersom man skiller seg  med sistnevnte, og beholder de tingene som betyr noe, vil man skape et godt interiør. Kombiner  gjerne gammelt og nytt.
– Hva er viktig for å skape en ønsket stilretning (nordisk, urban, klassisk, osv.)?
Det kan være nyttig å lage et «moodboard» eller en stemningsplansje, som illustrerer opplevelsen du ønsker å skape i rommet. Finn gjerne bilder av interiører som har den stemningen du ønsker, og suppler med idéer og detaljer som bygger oppunder denne stemningen eller stilen. Valg av overflater, møbler og innredningsdetaljer kan kontrolleres mot denne plansjen. Slik er det enklere å gjennomføre en ønsket stil og hele tiden ta valg som passer inn i helheten.

Bohus Foto Ragnar Hartvig

– Hvilke interiørtrender går vi mot – i hovedtrekk?
I dag er det mange parallelle interiørtrender, og «alt er lov». Den nordiske stilen lever i beste velgående, parallelt med den mer kontinentale klassisk/ moderne stilen, den eklektiske stilen (stilblanding) og den industrielle stilen. Et fellestrekk er at det «ekte» og håndlagde preger detaljene og uttrykket. Unike objekter som ikke kan masseproduseres; vevde, knyttede og håndskårne objekter.

– Hvilke feller bør vi unngå ved planleggingen av rom?

Den største «fellen» er å følge andres meninger, uten å tenke på hva som appellerer til godfølelsen hos deg. Følg magefølelsen, så vil du skape et hjem som gjør deg glad. Dette er noe vi jobber mye med når vi skal i gang med nye prosjekter. Det viktigste er jo at de som bor i huset skal føle seg hjemme.

Borge FalsterboII En miks av strukturer, mønstre og farger gir rommet personlighet, du kan skape en helt egen stemning i rommet bare gjennom tekstilene. Og det beste er at du kan skifte dem ut når som helst – kanskje du vil følge årstidenes farger?

Stemning med heltre trykk

TRE GIR VARME
– Når vi maler panelene våre, ønsker vi ikke å skjule at det er tre påført maling. Tvert i mot vil vi framheve treets naturlige, synlige struktur. Moelvens vakre sjøbodpaneler gir et tøft og personlig preg til rommet. En børstet overflate gir en spennende fargekombinasjon, som er velegnet til for eksempel en fokusvegg i rommet. Du kan få ferdig oljet panel fra Moelven i akkurat den fargen du ønsker. Sjøbod-panelserien leveres i fargene sjøsand, mocca og kullsort.
– Synlig treverk gir vegger med sjel, varme og ekthet. Kombiner gjerne heltreprodukter med tapet, maling, stein eller flis, råder Anja Victoria Selli, interiørdesigner og produktutvikler i Moelven.


DØRENE SKAPER SÆRPREG

Dørene i huset er en viktig del av interiøret, og de skal ha personlighet! Nå kommer mønstre, farger og spennende strukturer også på dørene. Nyheten Charisma fra Swedoor er en innerdør med 3D-struktur på overflaten, noe som gir en følelse av dybde og perspektiv. Du får den i tre varianter: En med stram geometrisk overflate, en med organisk og mer bølgete struktur og en fyltmed romber. Du kan til og med få den med glass.

Swedoor CharismaDørene betyr mer enn du kanskje tror. Den grafiske og moderne døren «Charisma» fra Swedoor løfter interiøret i rommet.

SLIPP LYSET INN
– Glassdører gir veldig god romfølelse og slipper lyset gjennom rommene, sier markedssjef Kristian Ose Silseth i Bygg 1 Produkter AS. En dør trenger ikke å stenge for lyset, eller «tette igjen» rommene. Glassdører er et veldig lurt valg dersom du ønsker å ha muligheten for intime, lukkede rom som skjermer for lyd, samtidig som du vil utnytte lyset og skape romfølelse. Med glassdører får du både åpen og lukket romløsning på en gang – for eksempel mellom stue og kjøkken.

bygg1 glassdør

TIPS!Swedoor Compact og Stabel