Blink satser på funkis

Vi nordmenn har alltid vært glade i den tradisjonelle norske stilen, men nå er det stadig flere som velger funkis og moderne hus. – Jeg opplever at kundene våre er blitt mer åpne for trendene ute i Europa, sier Blink Hus-arkitekt Torbjørn Eisenhardt.

Ekeberg Exterior 1 Ekeberg- huset er et innholdsrikt og stilfullt hus over ett plan, med funkispreg og et hav av spennende detaljer både inne og ute. Romslige stuer fulle av naturlig lys.

Funkis er veldig i tiden. Vi ser det på bestillingene – at andelen klassiske hus går ned i forhold til moderne hus. Folk over hele landet, uansett aldersgruppe, er interesserte i slike hus. Noe av årsaken er nok at vi reiser mer, vi er ikke lenger så innelukket og tradisjonelle her oppe i nord, sier han. Etterspørselen etter funkis og moderne hus har gjort at Blink Hus nå satser for fullt på slike hus i katalogen. Arkitektkontoret har tegnet mange spennende varianter av både funkis og moderne hus, og disse kan
tilpasses både tomten og den enkeltes personlige behov.
– Funkis er en del av betegnelsen «moderne» i katalogen vår, siden de alle er moderne i uttrykket i forhold til tradisjonell arkitektur. Mens «moderne» er mer fri i uttrykket, er «funkis» hakket mer rendyrket og minimalistisk.

– Funkishusene våre er helt unike, og tegnes av våre arkitekter og sammen med medlemsbedriftene.
Torbjørn Eisenhardt, Blink Hus-arkitekt

RENDYRKING AV FORMENE
Torbjørn Eisenhardt forklarer fenomenet funkis: – Funkis er en forenkling og rendyrking av formene, og stilen skiller seg markant ut fra den «tradisjonelle» norske arkitekturen med sprosser, ornamenteringer og saltak. Funkis er rett og slett en minimalistisk stil med rette linjer og store flater. Den rene stilen, med flate tak og store flater som krever lite vedlikehold, har gjort funkis til en populær hustype. Det er spesielt ett uttrykk som definerer stilen:
– Funkishus er kjent for å ha store vinduer, fra gulv til loft. Det er ingen sprosser som dekker til vinduene. Det betyr at du får en stor, ren flate med god utsikt. De største vinduene designes etter utsikten. Plasseringen og omfanget gjør at huset fungerer som en ramme, der naturen trekkes inn i huset. Det er helt unikt.

Vinduer
Funkishusene er åpne, med mange og store vinduer som slipper inn mye lys.

FLATE TAK
Funkis er en forkortelse for funksjonelt. Den funksjonelle utformingen gir mange fordeler.
– De flate takene kan brukes som terrasser eller såkalte grønne tak, der hagen flyttes opp på taket. På den måten får du en frodig hage på taket som også fungerer som naturlig drenering for regnvann. De store flatene gjør huset enklere å isolere jevnt, uten felt som gir energitap. På den måten får du et mye mer energieffektivt hus enn tidligere. Med 16 funkishus og moderne hus i katalogen, er det mye å velge mellom.
– Funkishusene våre er helt unike, og tegnes av våre arkitekter og sammen med medlemsbedriftene. Det er viktig for oss at vi holder oss oppdatert. Personlig finner jeg inspirasjon i Japan, Tyskland, Nederland og Italia. De ligger langt framme, både bygg- og stilmessig.

typisk funkis
Typisk for funkisstilen er flere firkantede og utstikkende former samt flate tak med terrasse.

SKREDDERSYDD FOR DEG!
Har du lyst på funkishus er det bare å kontakte ditt lokale Blink Hus-kontor. Da får du kontakt med våre arkitekter som kan hjelpe deg. Har du en tomt som du ønsker å bygge på, kan du bestille befaring der arkitekten kommer og ser på tomta. Da kan arkitekten komme med idéer og innspill til selve designet og optimal utnyttelse av tomta. Rundt halvparten av de som bestiller hus velger befaring. Resten velger å gjøre det gjennom Google Maps og 3D-kart.

VERDT PRISEN
Hvis du har tomt, ligger prisen på rundt 24-25 tusen kroner per kvadratmeter, uten de helt store tilpasningene og oppgraderingene. Det betyr at du får et splitter nytt funkishus til rundt 4 millioner kroner. Det er det verdt!

FAKTA
Funksjonalismen slo igjennom i 1920-årene her i Norge og ble populært kalt funkis. Med «Stockholmsutstillingen» i 1930 skjøt funksjonalisen fart og ble helt dominerende i ti år, inntil en reaksjon kom omkring 1940. Den aller viktigste årsaken til at det funksjonalistiske prinsippet fikk slik gjennomslagskraft, var de nye mulighetene som byggematerialene stål, stålarmert betong og glass åpnet for arkitektene. Stilen preges av et forenklet formspråk; med store flater, rette linjer og geometriske former.

Asker hovedperspektiv
Huset Asker har et unikt og moderne design. Boligen har liggende kledning på yttersiden i kombinasjon med murfasader, store vinduer og flatt tak.